Göra

Fritid i Härjedalen

Det är inbyggt i ordet. Fri tid, alltså den tid då du gör vad du vill. Frågan är alltså vad du vill göra med din lediga tid? I Härjedalen bestämmer du fritt. Gå så långt ögat kan nå och lite till, eller gå in för något som du brinner för.

Om du frågar oss härjedalingar vad vi tänker på när vi hör ordet Härjedalen? Jo, det första många av oss tänker på är det oändliga landskapet och allt det har att erbjuda. Vissa av oss har det som både arbetsplats och lekplats, andra som ett rum för avslappning och inspirationskälla.

Du behöver inte vara en så kallad friluftsnörd för att bo i Härjedalen, men du får verkligen inte missa vad naturen kan erbjuda. En kanelbulle smakar nämligen mycket bättre på en mossig stubbe i skogen. Svårare behöver det inte vara. För det är så nära till den där stubben, det är också nära till de milsvida fjällen, till skidspåret, till bäcken och till myren.

Till dig som älskar fjäll

Om du redan är fjällfrälst passar Härjedalen perfekt för dig. Här finns Funäsdalen, Lofsdalen, Vemdalen, Hede ... ja listan kan göras lång med alla orter där du kan bo granne med fjället. Gör ett besök på någon av deras webbplatser för att skapa dig en bild av vilket område som passar dig.

Till dig som älskar skog och vildmark

Är du som många av oss intresserad av fiske? Här väntar ett enormt fiskeparadis på dig. Tänk att ledigt kunna slänga dig i bilen efter jobbet, och sedan kasta ut flugan i vattnet för att landa kvällens middag. Eller varför inte själv ta ett dopp i någon av alla sjöar, älvar eller bäckar som finns i Härjedalen. På vintern kan du åka skidor och kanske skridskor på samma sjöar.

Till dig som älskar kultur och folkliv

Här finns också ett aktivt kulturliv och det finns mycket spännande värt att besöka. I Stockholm (cirka tre mil från Sveg) kan du till exempel hitta en Greta Garbo-staty mitt i skogen. På Härjedalens Fjällmuseum arrangeras både utställningar och aktiviteter. Eller varför inte besöka Sveriges högst belägna by Högvålen? Missa inte heller Häxmuseet i Lillhärdal (om ni vågar). I Överhogdal kan ni ta del av textila skatter från vikingatiden.

"Istället för att spendera tid i bilkö från jobbet, kan jag vara aktiv i mina barns fritidsintressen – som fotboll och ridning".