Växa upp

En trygg barndom skapar trygga vuxna

Här lär sig barnen både hur man tänder en eld, räknar matte och tar hand om varandra. Vi tror att en trygg plats skapar trygga barn, som blir trygga vuxna. Låt oss berätta lite om det:

En ung familj, en glad kvinna och man, halvligger i gräset med fjällen i bakgrunden. Mannen lyfter glatt ett litet barn mot himlen.

Foto: J Lagercrantz

Härjedalen är familjärt vilt

Fjällen och bergen i Härjedalen är runda och lätta att nå för en som kanske inte har så långa ben eller har kort tålamod. Skogarna är fyllda med spännande djur som ibland hälsar på hemma. Här finns gott om vatten som smakar bra direkt från källan och pirrar mot huden när du badar.

Skolorna är små och rymmer därför så mycket mer plats för varje liten person. Livet är lite enklare här. Lite närmare. Många som växt upp i Härjedalen berättar om en stark gemenskap som följer dem genom hela livet.

Hitta förskola i Härjedalen

Först och främst ska ni hitta en förskola som passar ert livspussel bäst. I Härjedalen finns elva förskolor och ett föräldrakooperativ. De ligger i Sveg, Hede, Funäsdalen, Lillhärdal, Ytterhogdal, Lofsdalen, Bruksvallarna och Vemdalen. Alla med duktig och kompetent personal som gärna tar med sig barnen ut i naturen, som ligger runt knuten. Naturen blir som en extra lekplats och ett rum för lärande. Bättre näring för fantasin finns inte. Enligt oss.

Vill du veta mer om förskolorna i Härjedalen och komma i kontakt med dem?

Kommunens grundskolor

Sen är det dags för nästa stora steg i livet: Grundskolan. Nu skapas minnen för livet, på riktigt. I Härjedalen finns nio grundskolor och en grundsärskola. I några av skolorna går eleverna från förskoleklass till årskurs tre, och andra hela vägen upp till årskurs nio.

I Sveg går barnen först på Norra skolan, för att sedan flytta till Södra skolan när de ska börja sjuan. Funäsdalen och Hede har också klasser upp till årskurs nio. I byar där barnen slutar efter årskurs tre erbjuds plats på en skola i närheten.

Vill du ansöka om plats i grundskolan kan du göra det via länken till e-tjänsten nedan. Välkommen!
https://e-tjanster.harjedalen.se/oversikt/overview/303 Länk till annan webbplats.

Skolskjuts till skolan

Skolskjuts är gratis för alla, från förskoleklass och genom hela grundskolan. Men det beror på hur långt det är till skolan, trafikförhållanden, om det finns en funktionsvariation eller annan särskild anledning – till exempel växelvis boende.

När det är dags att börja gymnasiet

Det finns ett gymnasium i Härjedalen som för enkelhetens skull heter just Härjedalens gymnasium och ligger i Sveg. Förutom ett introduktionsprogram finns sex nationella program där tre är yrkesförberedande och tre högskoleförberedande. Det går 250 elever här och vissa program läser ibland några ämnen tillsammans. De som går i de högskoleförberedande programmen får möjligheten att åka på studieresor till exempelvis Berlin.

På Härjedalens gymnasium finns tre idrottsutbildningar med fokus på längdskidåkning, skidskytte och alpint. De som går där läser vid något av skolans program samtidigt som de tränar för att nå elitnivå.

"Barnen hade väldigt höga förväntningar på skolan. Personalen har verkligen levt upp till dem. De ser varje enskilt barn och är ute mycket".
Manuela, LofsdalenFler ord om Härjedalen