Bo

Bo i Härjedalen

Det är något annat att bo i Härjedalen. Bortom ekorrhjulet finns en livscykel som rullar lite långsammare. Visst låter det skönt! Städerna finns långt bort i horisonten, men det är det som är själva poängen här.

Hitta lediga bostäder i Härjedalen!Besök vår boendesida och hitta din nya bostad i Härjedalens kommun.
Besök boendesidan

I en stor grupp är det lätt att glömmas bort och inte synas. I storstan kan du bo granne med en person i flera år utan att ni någonsin ser varandra. Det är bara ett namn på en dörr. Inget mer. Skulle namnet på dörren släppa in dig om du glömt din nyckel? Kanske. Det vet du troligtvis inte innan det hänt.

I en mindre grupp är det lätt att lära känna varandra. Ni kanske bor flera kilometer ifrån varandra, men ryktet om de nya grannarna färdas blixtsnabbt. Tätt följt av en vinkning och ett hej när ni passerar varandra, till att utvecklas till en tajt gemenskap eftersom ni bor i samma by.

”Vart kommer du ifrån?”

”Känner du den och den?” Det kanske du gör, för när du bott en stund på en ny plats börjar namnen också falla på plats. Frågan vänjer du dig vid efter en stund, liksom den om var du kommer ifrån. Nyfikenheten på dig är bara av godo och ett sätt att lära känna dig.

Var vill du bo?

Är du sugen på ett hus i fjällmiljö eller skogsmiljö? Nära panoramautsikt eller beryktat fiskevatten? Härjedalen är stort, väldigt stort. Det är det tolfte största landskapet i landet med 11 954 kvadratkilometer. Apropå det vill vi förtydliga två saker:

Härjedalen – kommun och landskap

• Härjedalen är en kommun i Jämtlands län.
• Härjedalen är ett landskap i Sverige.

Härjedalen sträcker sig från Ytterhogdal i sydöst och Lillhärdal i söder till Funäsdalen och Lofsdalen i väst med många platser däremellan och runtomkring. Varje ort med sin egen karaktär och sina goda förutsättningar.

Fjällmiljö eller skogsmiljö?

I Härjedalen bor många ambitiösa människor som är vana att arbeta tillsammans för barnens fritid och bygdens fortsatta utveckling. Vill du vara med har du en given plats i gemenskapen. Det är du och dina grannar som gör Härjedalen till den plats det är. Visst, den vackra naturen med den enorma vildmarken sätter tonen, men det är människorna som målar porträttet. Vilken del av vackra Härjedalen passar dig?

"Barnen har många vänner som följer dem genom livet. Det är en trygghet som en familj här får uppleva".
Hans, Funäsdalen Fler ord om Härjedalen