För familjetraditionen vidare i Mittådalen

 Nella Stina arbetar i renarnas spår

Efter en uppväxt i Mittådalen med renskötsel i familjen var valet av både bostadsort och yrke självklart för tjugoåriga Nella Stina Wilks Fjellgren. I höst tar hon, tillsammans med sin bror, över familjens renar och blir renskötare på heltid.

För Nella Stina Wilks Fjellgren har en vardag i renens spår alltid varit en självklarhet. Att få följa naturens skiftningar och anpassa sig utifrån årstidernas olika förutsättningar är något som faller sig helt naturligt efter att växt upp i en renskötarfamilj. Från att hjälpt till när tid funnits tar hon, tillsammans med sin bror, över sin fars verksamhet i höst och blir renskötare på heltid. 

– Jag har alltid vetat att det är Mittådalen jag ska bo i, och att jag vill fortsätta med renskötseln, säger Nella Stina. 

Tillsammans med hunden Loj ser hon framemot att följa rennäringens årscykel, med kalvmärkning, renskiljning, slakt och förflyttning mellan olika betesmarker. Denna gång utan att behöva anpassa sig till studier eller andra jobb, även om hon kommer behöva komplettera med ett annat jobb också. Men nu får extrajobbet anpassa sig efter renarna och inte tvärtom.  

– Till en början kommer jag att, vid sidan om rennäringen, ta extrajobb, men på sikt vill jag arbeta med att skapa något. Kanske blir det eget företagande inom mode så småningom, vi får se. 

Närheten till naturen, med fjällen som närmsta granne, bjuder på många möjligheter för en aktiv fritid. Nella Stina fyller gärna lediga tid med bland annat utförsåkning och vandring.  

– Många tror nog att det lätt blir ensamt att bo här och att det är långt till allt, säger Nella Stina som menar på att det snarare är en fördel med att bo i en liten by. Alla känner alla och de skapar och genomför aktiviteter tillsammans. 

De senaste åren har även en förändring inom turismnäringen skett och skidorter som Funäsdalen har blivit året runt destinationer. 

– Jag saknar aldrig något, utan trivs med att bo så nära naturen det bara går.   

Med mamma och släktingar i Snåsa, Norge, blir det en del pendlande över landsgränsen, men farmors hus i Mittådalen, som hon nyligen tagit över, är den trygga punkten och det är tydligt att hon känner lite extra för just hemorten. 

– Här bor vi i en fantastisk miljö och jag tror både vi som bor här, och de som flyttar hit, inser vikten av att leva med en ödmjukhet till djur och natur. Det är en kontrast till storstadslivet att bo här, och det är precis så det ska vara.  

"Jag saknar aldrig något, utan trivs med att bo så nära naturen det bara går".
Nella Stina, Mittådalen
!
Vill du läsa mer om hur det är att växa upp i Härjedalen?