Familjen som flyttade till Härjedalen

Barnens dröm om ett liv i Vemdalen blev verklighet för Järfällafamiljen

Första tanken på en flytt till Härjedalen väcktes av barnen. När familjen Gyllenswärd/Johnsson sedan knockades av mötet med höstfjället fanns ingen återvändo.
Nu bygger de hus i Vemdalen by.

De har bott i metropoler som Seoul och Texas och är vana vid storslagna och häftiga miljöer. Ändå blev mötet med hösten i Härjedalsfjällen en speciell upplevelse för familjen Gyllenswärd.

– Vi hade mest varit i fjällen på vintern tidigare, så hösten överraskade oss oerhört positivt. Vi var helt oförberedda på hur fint det faktiskt var och blev helt knockade, säger Louise Gyllenswärd.

2020 – när pandemin slog till – jobbade hon med strategisk tjänsteutveckling på ett större nordiskt företag och hennes man Emil Johnsson var ekonom på ett stort svenskt telekombolag. Med två barn, Oscar och Agnes, som tränar alpinskidåkning reste de mycket mellan hemmet i Järfälla och Härjedalsfjällen.

Det började som ett test

Sent på säsongen, när de satt och åt middag på restaurang Husky i Vemdalen, började barnen ställa frågor om skolan i byn.

– Vi trivdes otroligt bra varje gång vi åkte hit, och när vi började prata om skolan tror jag ett litet frö såddes hos dem, säger Louise.

På grund av Covid var det hemmajobb som gällde för både Louise och Emil vilket gjorde att de egentligen inte behövde sitta i Järfälla, och till sist var det barnen som övertalade dem att testa att bo i familjens lägenhet i Björnrike.

– Barnen är vana att både flytta och att bo på olika ställen och när de drev på så var det bara för oss att haka på, säger Louise.

Smidigt skolbyte

– Skolan var otroligt tillmötesgående när vi kontaktade dem för att kolla om barnen kunde börja där. Vi gillar också att det är en skola med stort fokus på rörelse och uteliv, säger Louise.

Att göra en längre flytt som barnfamilj kan vara ett stort steg för många, men Louise tycker att det inte behöver vara så krångligt och att det alltid går att ångra sig.

– Det är klart att det är en omställning, men jag tror också att du ska våga göra det som känns rätt och testa på det du drömmer om, säger hon.

För familjen tog det bara några höstveckor i Björnrike innan de bestämde sig för att flytten var något mer än en tillfällig grej. Med boende mitt i skidsystemet har de kunnat ta ett åk i backen på lunchen och verkligen njutit av att ha ski-in-ski-out-läge i vardagen. Men när de började titta på tomter för att bygga en mer permanent bostad föll valet på ett läge nere i Vemdalen by.

– Vi kollade på tomter även uppe på fjället, men kände att närheten till skolan och ett vardagsliv i byn skulle bli mer praktiskt. Det är ju ändå otroligt nära till backarna, men att barnen kan promenera till skolan är värt mycket.

Inflyttning i nybyggd villa

I maj är det dags för inflytt i den nybyggda villan, och trots att de inte kände en enda person när de flyttade hit så upplever de att de redan hunnit knyta många kontakter. De har både lärt känna andra familjer som också är nyinflyttade, men Louise nämner också att föreningslivet haft stor betydelse.

– Redan från början var det viktigt för oss att engagera oss och det tror jag har varit en nyckel för att lära känna folk och komma in i byn. Mycket här bygger på ideellt engagemang och är du beredd att engagera dig så får du också mycket tillbaka.

En dröm gick i uppfyllelse

Louise har valt att lämna sin fasta anställning och uppfyller nu istället en gammal dröm – att driva eget företag. Med firman Alp Consulting erbjuder hon tjänster inom projektledning och verksamhetsutveckling.

Hittills har hon 100 procent lokala kunder, vilket kanske säger en del om hur mycket som händer i Härjedalsfjällen just nu.

– Företaget har gått över all förväntan. I tidigare jobb har jag rest mycket men nu skrev jag in i min affärsplan att jag ville ha lokala kunder, och det har gått otroligt fort att hitta ett bra nätverk, säger Louise.

När hon inte jobbar så är ägnas tiden helst åt olika typer av uteaktiviteter med familjen, som toppturande på vintern eller cykling på sommaren. Och så har Louise dessutom utvecklat ett helt nytt ”intresse”.

– En ny grej jag gör är att gå ut på kvällarna, göra upp en brasa ute på tomten, och sedan bara stå och njuta och titta på utsikten. Det är otroligt skönt, rogivande och mysigt.

"En ny grej jag gör är att gå ut på kvällarna för att göra upp en brasa ute på tomten".
Louise, Vemdalen
!
Vill du veta mer om livet i Härjedalen? Vi berättar gärna mer.