Djuren och lanthandeln ger kraft och inspiration

Butiken är byns sambandscentral
– Eva fortsätter utveckla den

Höns, hästar, hundar, getter och grisen Svinnet samsas tillsammans med Eva Åkerman på gården i Linsell. Djuren är hennes terapi, det är där hon hämtar kraft och inspiration.

Jobb och fritid flyter ihop för Eva Åkerman, och det är så hon vill ha det. Eva driver den lilla lanthandeln i byn och tar hand sina djur när hon är hemma på gården.

– Jag har catering till begravningar och kalas, jag fiskar i Ljusnan, bygger om affären och umgås med mina barnbarn. Men djuren tar den mesta delen av min tid.

Eva har bott i fler andra byar och kommer ursprungligen från Dalarna. Ändå återkommer hon hela tiden till Linsell. Byn har en speciell bygemenskap som hon har svårt att sätta ord på.

– Vi är ungefär 60 fastboende men jag märker att det är attraktivt att köpa stuga här. Många från Göteborg och Alingsås kommer på somrarna till sina fritidshus. Det är klart att vattnet, skogen, vålarna (mindre fjälltoppar), vandringen och fisket är fantastiskt. Men i grunden är det ändå människorna som gör den här platsen så speciell.

Byns butik är samlingspunkten

Linsells Livs ägs och drivs av Eva och butiken har blivit byns sambandscentral. Hit kommer byborna för att handla eller för att få senaste nytt.

– Jag brukar se om nån mår dåligt, om nån av de äldre börjar bli dement eller om det är något som behöver lösas i byn. Jag blir som en kugge i byahjulet, säger Eva.

Eva har jobbat till och från i 30 år i affären. När den 2018 var på väg att läggas ner valde hon att arrendera den av den ekonomiska föreningen som ägde butiken. Efter två år la hon ett bud på att få köpa fastigheten och kom överens om ett pris. Det är eldsjälar som Eva som gör att Linsell och andra byar spirar. För trots sina dryga 60 år har Eva inga planer på att trappa ner, snarare tvärtom, hon utvecklar för fullt.

– Jag håller på att bygga om, bland annat sätter jag in ett godkänt kök så att jag kan ha servering med husmanskost. Och kanske sälja matlådor till förbipasserande. Jag försöker också få till så att butiken kan vara obemannad vissa tider. Det går inte att bara att sälja mjölk, smör och bröd, man måste utveckla hela tiden och testa nya idéer. Det känns inte som ett jobb, mer som en livsstil.

Hyr gård på landet

Eva bor på en gård 20 minuters promenad från butiken. Hon hyr hela gården av en Alingsås-bo. Här finns flera byggnader med stora ängar runtom och huset som är 160 kvadratmeter stort räcker gott till när barn- och barnbarn kommer på besök. 200 meter från Ljusnan ligger gården som idag liknar en liten herrgård.

– Ursprungsbyggnaden är från 1700-talet, sedan har det byggts till och fasaden har rappats så idag ser den ut som en herrgård, skrattar Eva.

En gång i tiden har den varit en getgård med ett mejeri. Idag är endast byggnaden kvar men på 80-talet var det i full gång. Vem vet, kanske kan getgården få liv igen framöver?

– Idag har jag bara fem getter så det räcker inte, men det är mycket möjligt att jag satsar på det när jag blir pensionär!

Eva Åkervall
"Jag vill leva ett stressfritt liv och det känner jag att Härjedalen erbjuder".
Eva, Linsell

Ensam och fri

Ett pensionärsliv utan mycket att göra är knappast den Eva vi känner till. Det driv och de idéer hon har gör att hon alltid hamnat i sociala sammanhang. Hemma är det hon och djuren och hon menar själv att hon är en ensamvarg som trivs att vara själv.

– Det är tyst och skönt, jag sätter sällan på TV:n och trivs med ensamheten. Sedan har jag två av mina sex barnbarn här i byn så nog händer det saker runt mig också.

Det är friheten som gör att Eva väljer Linsell och landsbygden. Friheten att kunna ha lite djur, äta egenproducerat, inte ha så höga krav på sig själv, gå ut i morgonrocken utan att nån bryr sig eller gå ner till ån och bada i Ljusnans klara vatten om man vill.

– Jag vill leva ett stressfritt liv och det känner jag att Härjedalen erbjuder.

!
Är det dags att ta ett första steg? Kanske höra dig för vad ett liv i Härjedalen kan ge dig?